- først med nyheder om afdækning af sygdomme

Nyt protein kan være mål for behandling af bugspytkirtelkræft

Britiske forskere har identificeret et protein, der driver vækst af kræft i bugspytkirtlen, og som kan være et mål for nye behandlinger.

I undersøgelsen, der blev offentliggjort i Nature Cell Biology, har forskerne undersøgt den mest almindelige type kræft i bugspytkirtlen, pancreatisk ductal adenocarcinoma, som er en aggressiv kræft, som der ingen effektive behandlinger er imod, og hvor kun otte procent af patienterne er i live mere end fem år efter diagnosen.

I studiet analyserede forskerne en specifik gruppe af tumorceller kaldet kræftstamceller. Ligesom sunde humane stamceller reparerer væv og organer, har disse celler evnen til at starte nye tumorer, og de kan også differentiere i forskellige typer tumorceller.

Da disse celler er en drivkraft bag kræftvækst, er det at være i stand til at identificere, om de er til stede, et vigtigt skridt hen imod udvikling af nye behandlinger. Ved at analysere genekspressionen af ​​disse kræftstamceller fandt teamet, at et protein kaldet CD9 er til stede på deres overflade både. når tumoren udvikler sig, og når den er mere etableret. Dette protein kan derfor bruges som en markør til at hjælpe med at lokalisere disse celler.

Undersøgelsen konstaterede endvidere, at CD9 ikke kun er en markør for kræftstamceller, men også fremmer deres ondartede opførsel. Ved at ændre mængden af ​​CD9 i tumorceller hos mus fandt forskerne, at når niveauerne af dette protein blev reduceret, dannedes mindre tumorer. Omvendt gjorde stigende niveauer af CD9 kræftceller mere aggressive og i stand til hurtigt at danne store tumorer.

Disse fund blev understøttet af eksisterende kliniske data, der viser, at patienter, hvis tumorceller har mere CD9, har en dårligere klinisk prognose. Cirka 10 procent af mennesker med denne type kræft har forstærkede niveauer af CD9.

For at forstå mekanismen bag, hvordan CD9 styrker kræft, undersøgte teamet kræftstamcellernes stofskifte. Deres fund viste, at CD9 øger hastigheden af ​​celler, der optager glutamin, en aminosyre, der hjælper med at give kræft energi til at vokse. Det fund kan lede til udvikling af ​​nye behandlinger, der er målrettet mod proteinet og således afskære forsyningen med glutamin til kræftstamceller og effektivt sulte kræften.

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1006