Brutal fyring af Fredberg rammer hospitalsledelse som en boomerang

- først med nyheder om afdækning af sygdomme

Tarmbakterien Prevotella er en af fremtidens vigtige vægt-biomarkører

I løbet af de seneste par år har forskere ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet undersøgt de to store grupper af tarmbakterier Prevotella og Bakteroides og deres betydning for vægttab.

Det seneste studie, som forventes fulgt op af nye studier, understreger, at mængden af Prevotella er en betydningsfuld faktor for, at sunde voksne med overvægt taber sig på en diæt af fuldkorn.

"Vores fund er ret entydige, at forekomsten af tarmbakterien Prevotella kan forudsige højere vægttab på en fuldkornskost," siger Ph.d. på Institut for Idræt og Ernæring Lars Christensen, som er hovedforfatter til undersøgelsen, der er offentliggjoirt i tidsskriftet The Journal of Nutrition i december 2019.

"Vores fund er dog kun et lillebitte bidrag til forståelsen af tarmbakteriers rolle i forhold til vægt. Vi er stadig i den spæde starte af en fuld forståelse, som kan forklare og byde ind med løsninger i forhold til f.eks. overvægt."

Fibre og Prevotella

Studiet følger op på et dansk grundstudie fra 2017, som viste et generelt vægttab hos sunde mennesker med overvægt, der over en seks-ugers periode spiste en fuldkornsrig kost ad libitum sammenlignet med en gruppe, der spiste en kost rig på raffineret hvede. I nærværende studie har de danske forskere nu undersøgt, om bakteriesammensætningen i tarmen har betydning for, hvem der taber sig mest.

Forskerne undersøgte sammenhængen mellem forekomst af Prevotella og vægttab på fiberrig kost hos 70 sunde personer med overvægt. Af disse havde 15 en høj Prevotella forekomst. 31 havde lav forekomst, og de 24, hvor man ikke fandt Prevotella, blev analyseret separat. Studiet viste, at personer med en høj forekomst af Prevotella i løbet af seks uger tabte sig 2,0 kg mere på en fuldkornsrig kost sammenlignet med deltagere med lav forekomst af Prevotella.

"Efter vores sammenlagt fire-fem studier er vi overbeviste om, at Prevotella bakterier spiller en vigtig rolle i vægtudvikling, når man spiser fiberrigt," siger Lars Christensen.

"Men forskningsmæssigt er vi stadig på et meget tidligt stadium og kan f.eks. ikke sige noget om, hvorvidt det er balancen mellem bakteriestammerne Bakteroides og Prevotella, Prevotella arter alene eller samspillet med andre bakterier, der har ansvar for det positive vægttab. Det kræver flere studier at forstå sammenhængen."

Lille skridt på lang vej

Bakteriernes opgaver i tarmene er meget kompliceret. Blandt de anslået 400-500 forskellige bakteriearter har man f.eks. langt fra identificeret dem alle. Desuden kender man hverken bakteriernes forskellige potentialer eller samspil med hinanden eller andre metaboliske faktorer.

"Prevotella er stadig bare en ”paraply” og består af mange arter og derunder stammer. Hver især har de forskellige evner til f.eks. at nedbryde fibre og danne et hav af forskellige metabolitter," siger Lars Christensen.

"Ud over bakterier er der desuden mange andre organismer, som svampesporer og virus, der også spiller indtil videre ukendte roller. Dertil kommer, at fibre ikke bare er fibre. De har forskellige sammensætninger og nedbrydes ikke ens. Så billedet er langt fra sort/hvidt. Der er mange, mange nuancer, vi slet ikke kender," siger han.

Prevotella en vigtig biomarkør

Studier som dette er dog alligevel ifølge Lars Christensen et vigtigt lille skridt ind i ukendt land.

"Vi er udmærket klar over, at vores forskning ikke kommer med den endelige løsning på problemer med stigende overvægt," siger han.

"Men der er ingen tvivl om, at tarmbakterier har centrale roller også i vægtregulering, og i bidder får vi mere forståelse af, hvordan. Dette studie viser, at sunde mennesker med overvægt og en høj forekomst af Prevotella taber sig mere, hvis de spiser en fiberrig kost end deltagere med lav Prevotella koncentration kan. Forskerne mener, at det er realistisk, at man indenfor en overskuelig fremtid kan implementere tarmbakterie-biomarkører som en vigtig del i individualisering af kosten til mennesker med overvægt."