Et nyt britisk studie underbygger danske resultater og dokumenterer vigtigheden af FIT til tidlig diagnostik af tarmkræft, mener professor i almen medicin Peter Vedsted.
Danmark er i internationalt perspektiv spydspids, når det handler om hurtig behandling af blodprop i hjernen - og derfor har danske forskere nu også fået en bevilling til at udvikle en blodprøve-baseret diagnostisk test, som kan anvendes allerede i ambulancen og sikre en endnu hurtigere behandling.
Ved at studere fejlfoldede alpha-synuclein-proteiners forgiftning af sunde nerveceller med en teknik kaldet Protein Misfolding Cyclic Amplification (PMCA) har forskere fundet en måde tidligt at skelne mellem Parkinsons og multiple systematrofi (MSA).
Et nyt nationalt forskningscenter vil samle de forskere og fagfolk i Danmark, som beskæftiger sig med måling af kræft-DNA (ctDNA) i blod. Formålet med centret er at samle viden om måling af kræft-DNA i blod og at udbrede metoden til flere kræftsygdomme.
Danmarks nye teststrategi lægger op til, at markant flere – også med lette eller ingen symptomer - skal testes. Men det risikerer at give en falsk tryghed, siger en ledende bioanalytiker.
ESMO: KIM-1 i plasma synes at kunne blive en hjælp til at diagnosticere de nyrekræftpatienter, som kan være kandidater til adjuverende behandling med Sutent efter operation for lokaliseret karcinom.
ESMO: Cirkulerende små RNA-molekyler i serum kan diagnosticere brystkræft. De små RNA'er, der findes i blodcirkulation inden for ekstracellulære vesikler (EV'er), tiltrækker sig opmærksomhed som værdifulde biomarkører til diagnosticering af kræft.