Skip to main content

- først med nyheder om afdækning af sygdomme

Ny digital synstest til diagnosticering af synsnervebetændelse i praksis

En ny dansk udviklet digital version af den analoge Aulhorn flickertest giver mulighed for at diagnosticere synsnervebetændelse (AON) og monitorere patienter for tegn på demyelisering i øjet. Testen er yderst anvendelig i praksis, viser en ny undersøgelse som led i dansk ph.d. projekt. 

En ny digital synstest giver klinikere bedre mulighed for at afgøre, om patienter med synsforstyrrelser har akut synsnervebetændelse (AON), eller om symptomerne har andre årsager. Den nye digitale test er bedre end den analoge forgænger, fordi den er meget følsom og giver bedre mulighed for at følge udviklingen af tilstanden over tid, fortæller professor Jette Lautrup Frederiksen, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet Glostrup ved ECTRIMS 2017.

Testen er en videreudvikling af Aulhorn flickertesten, hvor man måler patientens respons på at se på henholdsvis et stabilt lysende felt og et felt, der blinker med frekvenser varierende fra 0-60 Hz.

Ph.d. studerende Gorm Pihl-Jensen, Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet Glostrup har afprøvet den nye digitale version på 90 patienter, som er registreret med ét tilfælde AON, og 27 raske kontrolpersoner matchet på køn og alder, for at undersøge testens anvendelighed som diagnostisk redskab, og undersøgelserne viser, at 90 ud af 95 patienter viste respons på testen.

Flickertesten blev udført gennemsnitligt 15 dage efter sygdomsstart, og 87 patienter blev undersøgt igen efter tre og seks måneder, hvor responsen var faldet med 52 procent.

Det betyder, at testen er følsom nok til at finde forandringer i tilstanden over tid, og det er ifølge Jette Frederiksen en af de store fordele ved den nye digitale test, som blandt andet har fået amerikanske forskere til at vise interesse for at udvikle en transportabel version.

”Det er en meget følsom og specifik test, og det betyder, at vi kan følge en patient over tid og se, om hans eller hendes synssymptomer skyldes synsnervebetændelse (og graden af det) eller noget andet, og det er noget af det, som det er vigtigt for klinikerne at kunne se,” siger Jette Lautrup Frederiksen.

Undersøgelsen er præsenteret på en poster ved ECTRIMS 2017 i Paris.

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1173