Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen d i kategorien Genetik
For første gang nogensinde får Danmark nu et nationalt forskningscenter for hjernekræft. Centeret er blevet til med støtte fra Knæk Cancer, og skal sikre, at patienter med hjernekræft fremadrettet kan tilbydes en bedre og mere målrettet behandling.
Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen d i kategorien Genetik
ESMO: Hvilke kræftpatienter vil især have gavn af Next Generation Sequencing (NGS)? Dette spørgsmål besvares i et systematisk review publiceret af ESMO Precision Medicine Working Group i Annals of Oncology lige op til kongressen.
Skrevet af Bo Karl Christensen d i kategorien Screening
Piger, der er slanke som børn, udvikler oftere blandet eller tæt brystvæv, der er forbundet med øget risiko for at få brystkræft og dårligere sensitivitet ved mammografiscreening.
Skrevet af Signe Juul Kraft d i kategorien Genetik
En genetisk test viser lovende resultater i forhold til at kunne forudsige overlevelsen hos kræftpatienter. Den nye teknik er i første omgang afprøvet på patienter med ikke-småcellet lungekræft (NSCLC), men principperne bør kunne bruges på andre kræfttyper i fremtiden, mener forskerne bag teknikken.
Tidlige tegn på at type 2-diabetes bryder ud i voksenalderen kan ses hos børn helt ned i otte års alderen - altså årtier før det sandsynligvis vil blive diagnosticeret.
ESMO: Rutinemæssig helgenomsekventering kan gøre det muligt at optimere behandlingen for hovedparten af alle kræftpatienter, konkluderer forskerne bag det hollandske WIDE-studie.
SABCS: Cirkulerende tumor-DNA (ctDNA) hos patienter med triplenegativ brystkræft i den tidlige fase kan forudsige risikoen for tilbagefald hos kvinder, der er blevet opereret efter neoadjuvant kemoterapi.
Skrevet af Signe Juul Kraft d i kategorien Genetik
Genetisk information kan hjælpe med at identificere patienter, der sandsynligvis reagerer på strålebehandling, og forudsige, hvornår sygdomsforekomst efter stråling sandsynligvis vil opstå.
Læge og dr.med. Ida Vogel er 1. oktober ny klinisk professor i fosterdiagnostik på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Her udvikler og validerer hun nye genetiske metoder, så gravide kan tilbydes tidlig diagnostik og kompetent rådgivning i tilfælde af komplikationer.