Skip to main content

- først med nyheder om afdækning af sygdomme

ctDNA kan forudsige operationssucces for triplenegativ brystkræft

SABCS: Cirkulerende tumor-DNA (ctDNA) hos patienter med triplenegativ brystkræft i den tidlige fase kan forudsige risikoen for tilbagefald hos kvinder, der er blevet opereret efter neoadjuvant kemoterapi.

Det antyder en analyse af blodprøver fra kvinder i BRE12-158-forsøget, der fredag blev præsenteret (Abstrakt GS5-02) ved San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) i Texas.

"For patienter, der har tredobbelt-negativ brystkræft med restsygdom, er risikoen for tilbagefald usædvanligt høj," fortæller dr. Bryan P. Schneider, der er professor i medicin og medicinsk og molekylær genetik ved Indiana University School of Medicine.

"Nye terapier og teknologier er kritiske, inklusive dem, der potentielt kan forudsige risikoen for tilbagefald."

ctDNA eller tumor-DNA, der stammer fra plasma, undersøges som en måde at detektere kræft, guide behandling og overvåge patienter under remission. Tilstedeværelsen af ​​ctDNA kan signalere tilstedeværelsen af ​​kræft.

”Hvis du er en kvinde med triple negativ brystkræft, er du efter operationen i et konstant 'watch and wait'-scenario i frygt for, at kræften kommer tilbage," siger lektor i Kirurgi og medicinsk og molekylær genetik ved Indiana University School of Medicine, Milan Radovich, der præsenterede analysen ved en session på SABCS

"Vi ved, at en betydelig del af disse kvinder får problemer efter operationen. ctDNA er et kraftfuldt værktøj til at kunne forudsige tilbagefald og kan hjælpe os med at identificere de bedste måder til at styre behandling af kvinder, der er diagnosticeret med denne sygdom."

Det kliniske BRE12-158 forsøg, som studerede genomisk styret terapi versus lægens valg af behandling efter præoperativ kemoterapi hos patienter med triplenegativ brystkræft, havde deltagelse af 196 kvinder, og ctDNA blev sekventeret hos 142 patienter ved anvendelse af FoundationOne Liquid Test.

Muteret ctDNA blev påvist hos 90 af patienterne, hvilket repræsenterede 63 procent. TP53 var det mest almindeligt muterede gen efterfulgt af andre, der ofte er forbundet med brystkræft.

Efter 17,2 måneders opfølgning blev påvisning af ctDNA signifikant forbundet med infeør DDFS (Distant Disease-Free Survival). Patienter med ctDNA havde en median DDFS på 32,5 måneder, mens patienterne uden ctDNA ikke havde nået medianen.

Efter 24 måneder var DDFS-sandsynligheden 56 procent hos ctDNA-positive patienter sammenlignet med 81 procent hos ctDNA-negative patienter. I multivariat analyse, når forskerne kontrollerede for faktorer inklusive restkræft belastning; tumorstørrelse, grad og fase, alder og race forblev detektion af ctDNA uafhængigt forbundet med dårligere DDFS.

Samlet set havde ctDNA-positive patienter tre gange så stor risiko for at have tilbagevendende sygdom end ctDNA-negative patienter.

Påvisning af ctDNA var også forbundet med lavere samlet overlevelse. ctDNA-positive patienter havde 4,1 gange øget risiko for død sammenlignet med ctDNA-negative patienter.

"Denne undersøgelse viser, at triple-negative brystkræftpatienter, der har ctDNA efter neoadjuvant behandling, har en højere risiko for tilbagefald," siger Schneider.

"Dette kan sætte scenen for yderligere kliniske forsøg med disse højrisikopatienter og evaluere nye måder at forhindre gentagelse."

Forskerne siger, at et klinisk forsøg, der forventes at begynde i 2020, yderligere vil undersøge ctDNA's potentiale i vejledende terapi for de patienter, der har høj risiko for tilbagefald. De bemærker også, at sekventeringsteknologi udvikler sig hurtigt og sandsynligvis vil blive mere følsom og mere specifik med tiden.

Schneider og Radovich understreger dog at opfølgningsperioden stadig er i gang, så resultaterne kan ændre sig i den fremtidige analyse.

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1976