Når Magnus Heunicke siger vores - så mener han regeringens

- først med nyheder om afdækning af sygdomme

Tumorsekventering finder genændringer hos børn med refraktær kræft

ASCO: Tumorsekventering identificerede genetiske ændringer, der matchede en målrettet behandling, hos mindst 25 procent af de børn og unge med behandlingsrefraktær kræft, som deltog i et stort amerikansk studie.

En foreløbig analyse af resultaterne fra studiet bliver præsenteret på ASCOs årlige møde i Chicago søndag den 2. juni.

Ved lanceringen af ​​undersøgelsen NCI-COG Pediatric MATCH i 2017 blev det vurderet, at tumorsekvensering hos børn, unge og unge voksne med behandlingsrefraktære kræftformer kunne identificere genetiske ændringer, der matcher en målrettet behandling, hos ti procent af deltagerne i undersøgelsen. Den første opdatering af undersøgelsen, der omfatter screening af mere end 400 patienter, tyder nu på, at tallet er betydeligt højere.

”Vores undersøgelse viser, at vi med succes kan skabe et landsdækkende molekylært screeningsstudie for børn, unge og unge voksne med kræft, der har været resistente over for behandling. Et af vores vigtigste mål har været at udvide adgangen til målrettede terapier til pædiatriske kræftpatienter over hele landet, og disse tidlige resultater tyder på, at målet er inden for rækkevidde,” siger Will Parsons, som lektor i pædiatrisk onkologi hos Baylor College of Medicine i Houston, USA, i en pressemeddelelse.

Præcisionsmedicinske behandlingsmetoder er endnu ikke blevet rutinemæssigt inkorporeret i behandlingen af børn med kræft i USA, og indtil nu er kun et lille antal målrettede behandlinger blevet godkendt til behandling af pædiatrisk kræft. Til sammenligning er der givet mere end 150 amerikanske godkendelser af målrettede behandlinger til voksne kræftpatiener. Tidligere i år udnævnte ASCOpræcisionsmedicinforskning og behandlingsmetoder forpædiatriske kræftformer forskningsområder, til områder der bør prioriteres.

Matcher genændringer med målrettet behandling

NCI-COG Pediatric MATCH er det første landsdækkende studie vedrørende pædiatrisk præcisionsonkologi for patienter med kræft, der ikke har haft gavn af standardbehandlinger. Undersøgelsens formål er at identificere de specifikke genetiske ændringer, der forekommer i hver patients kræft, at matche patienter til lægemidler rettet mod disse ændringer (uanset kræfttype) og herefter vurdere virkningen af ​​behandlingerne.

Studiets patienter indskrives først i en screeningsprotokol, hvor deres tumorer sekventeres, og eventuelle matchende ændringer identificeres. Hvis et match er fundet for en patient, tilbydes vedkommende tilmelding til et tilsvarende Pediatric MATCH fase II-behandlingsforsøg. Ti forskellige målrettede behandlinger undersøges for øjeblikket som en del af Pediatric MATCH.

Behandlingerne, hvoraf mange bliver testet hos børn for første gang, inkluderer: 

  • larotrectinib – målrettet NTRK
  • erdafitinib – målrettet FGFR
  • tazemetostat – målrettet EZH2 og andre SWI/SNF-komplekse gener
  • LY3023414 – målrettet PI3K/MTOR-signalvejen
  • selumetinib – målrettet MAPK-signalvejen
  • ensartinib – målrettet ALK eller ROS1
  • vemurafenib – målrettet BRAF
  • olaparib – målrettet af DNA-skade
  • palbociclib – målrettet cellecyklusgener
  • ulixertinib – målrettet MAPK-signal

Forskerne bag undersøgelsen havde ved udgangen af ​​2018 indskrevet 422 børn, unge og unge voksne fra et til 21 år (medianalder på 13 år) i undersøgelsen. Dette omfattede 101 patienter (24 procent) med hjernetumorer, 300 (71 procent) med andre faste tumorer og 21 (fem procent) med lymfomer eller histiocytiske lidelser, som er sjældne sygdomme, der påvirker immunsystemet. Tumorprøver fra 390 patienter blev indgivet til DNA- og RNA-sekventering af mere end 160 gener for at identificere ændringer, der ville matche patienterne til en af ​​de ti målrettede behandlinger, der blev testet i undersøgelsen.

Målrettede ændringer hos mange med hjernetumorer

I studiet blev tumortest gennemført for 357 patienter (92 procent). Målrettede genetiske ændringer – mutationer, fusioner eller genkopieringsændringer rettet mod et af ​​de ti lægemidler, der indgår i forsøget – blev identificeret hos 112 (29 procent) patienter, hvoraf 95 af disse patienter (24 procent) kunne få tildelt en af ​​de ti behandlinger til rådighed i forsøget. Ved udgangen af ​​2018 var 39 patienter (10 procent) indskrevet i et Pediatric MATCH-forsøg, og yderligere matchede patienter var egnede til behandling på et senere tidspunkt.

Målrettede ændringer blev påvist hos mere end 40 procent af patienterne med hjernetumorer og mere end 25 procent af patienterne med de andre testede kræfttyper (andre faste tumorer, lymfomer og histiocytiske lidelser). Der blev ikke set nogen signifikant forskel i detekteringsrate mellem yngre patienter (under 12 år) og ældre børn, unge og unge voksne på undersøgelsen.

De målrettede ændringer, der blev påvist i Pediatric MATCH-patienterne, involverede forskellige kræftgener. De mest almindelige var RAS-genmutationer, som blev fundet hos 16 patienter, BRAF-mutationer eller fusioner, som blev fundet hos 14 patienter, SMARCB1-mutationer eller deletioner, som blev fundet hos 14 patienter, og NF1-mutationer, som blev fundet hos 11 patienter. Der blev fundet adskillige andre genændringer, som hver især forekom hos færre end ti patienter.

Pediatric MATCH forventes at inkludere mindst 1.000 patienter. Planen er at fortsætte med at tilføje nye målrettede behandlinger til undersøgelsen i et forsøg på yderligere at øge antallet af patienter, der kan matches med lægemiddelbehandlinger. Protokoller for yderligere fire lægemidler er under udvikling.