- først med nyheder om afdækning af sygdomme

Kombination af test kan forbedre prostatakræftdiagnostik

Ny forskning fra Karolinska Instituttet viser, at blodprøven Stockholm3 i kombination med MR-scanning og målrettet biopsi kan føre til et kraftigt fald i unødvendige biopsier og diagnoser af harmløs kræft, uden at behandlingskrævende kræft overses.

Undersøgelsen blev gennemført i samarbejde med urologiske afdelinger i Stockholm, Aleris Cancer Center i Oslo og Vestfold Hospital, Tønsberg, og omfatter 532 mænd. I studiet blev mænd, der undergik almindelig klinisk praksis (PSA-prøve) til påvisning af prostatakræft, sammenlignet med mænd, der modtog Stockholm3 i kombination med vævsprøvetagning, som målrettes ved hjælp af resultater fra en MR-scanning.

Resultatet af undersøgelsen, der er offentliggjort i European Urology, viser, at kombinationen af de forskellige tests reducerede antallet af vævsprøver med 38 procent og antallet af mænd, der fik en diagnose af ufarlig sygdom med 42 procent. Samtidig blev der fundet ti procent mere behandlingskrævende kræft.

Stockholm3-testen kombinerer fem biomarkører, over 100 genetiske markører og kliniske data (herunder alder, tidligere biopsi og familiær disposition for prostatakræft) for bedre at vurdere risikoen for alvorlig prostatakræft. Testen er udviklet af forskere ved Karolinska Institutet i samarbejde med Thermo Fisher Scientific.

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1504