Brutal fyring af Fredberg rammer hospitalsledelse som en boomerang

- først med nyheder om afdækning af sygdomme

Skuffet cheflæge efterlyser gennembrud for molekylær diagnostik

ESMO Cheflæge i Kræftens Bekæmpelse, Niels Kroman, efterlyser gennembrud for molekylær diagnostik af brystkræft.

En ny undersøgelsefra den europæiske kræftkongres, ESMO2019, i Barcelona bød ikke på afgørende nye biomarkører for tidligere eller mere præcis diagnosticering af brystkræft, mener Niels Kroman, der er professor i brystkirurgi.

Forskere verden over arbejder i disse år på at finde biomarkører, som kan diagnosticere brystkræft tidligere end billeddiagnostik og biopsier. Men trods forsøgene har ingen endnu demonstreret en markør, som betyder en afgørende positiv forskel, vurderer cheflægen her få dage efter afslutningen af den europæiske kræftkongres: 

”Der foregår mange projekter lige nu. Det er et område, som der har været ekstremt fokus på i en årrække. Men der har ikke været noget stort gennembrud, og det mangler vi, for faktisk er der sket utroligt lidt på netop det her område af interesse for arbejdet i klinikken,” siger Niels Kroman, som er forbeholden overfor mulighederne af, at det er noget som sker meget snart.

På tilsvarende vis har Niels Kroman også forbehold overfor et japansk, som blev fremlagt på kræftkongressen ESMO2019 i weekenden, hvor japanske forskere angav, at de har identificeret små RNA'er cirkulerende i serum, der kan tjene som potentielle biomarkører til en diagnosticering af brystkræft:

”Studiet er et lille pilotstudie. Det er da spændende, men det bliver først virkelig spændende, hvis disse resultater kan bekræftes i en ny og gerne større undersøgelse.”

Af abstractet fremgår blandt andet, at en analyse af serum fra 78 kvinder med brystkræft og 72 kræftfrie kvinder frivillige identificerede, at et dusin cirkulerende små RNA’er i blodcirkulationen inden for ekstracellulære vesikler (EV'er), var signifikant højere hos kvinder med brystkræft sammenlignet med den sygdomsfrie kontrolgruppe. Og ifølge studiets førsteskribent, professor, Yumiko Koi, viste en ROC-kurveanalyse at forskernes test havde en høj diagnostisk nøjagtighed med AUC 0,945.

Men heller ikke dette abstract indeholder varsler om et stort gennembrud ifølge professor Kroman:

”Der bliver publiceret rigtig mange undersøgelser af denne slags, og jeg finder ikke denne særligt enestående”, fastslår han.