Skip to main content

- først med nyheder om afdækning af sygdomme

Cirkulerende små RNA-molekyler i serum kan diagnosticere brystkræft

ESMO Cirkulerende små RNA-molekyler i serum kan diagnosticere brystkræft. De små RNA'er, der findes i blodcirkulation inden for ekstracellulære vesikler (EV'er), tiltrækker sig opmærksomhed som værdifulde biomarkører til diagnosticering af kræft.

En ny japansk undersøgelse der søndag blev fremlagt (Abstrakt 269P) på den årlige europæiskekræftkongres, ESMO2019 i Barcelona, viser, at ekspressionsniveauerne for små RNA'er er forskellige mellem patienter med brystkræft og kræftfrie individer. 

Små RNA'er er flere klasser af korte ikke-kodende RNA'er (ncRNA'er), der inkluderer mikroRNA'er (miRNA'er), overførings-RNA-fragmenter (tRF'er) og andre ncRNA-fragmenter, der spiller en væsentlig rolle i genregulering. Små RNA'er findes i blodcirkulation inden for de ekstracellulære vesikler, som er sendebud i et nyligt opdaget kommunikationssystem mellem celler og væv. De ekstracellulære vesikler bærer information om deres ophavscellers tilstand og kan påvirke andre celler som led i et respons på for eksempel sygdom i ophavscellen. 

Af det japanske abstract fremgår, at et dusin cirkulerende små RNA’er var signifikant højere hos kvinder med brystkræft sammenlignet med en sygdomsfri kontrolgruppe.

Studiet førsteskribent, professor, Yumiko Koi, anfører blandt andet om studiet:

”Der blev identificeret 12 cirkulerende små RNA'er, der udtrykte sig signifikant højere hos brystkræftpatienter sammenlignet med kontrolgruppen indikerende potentielle biomarkører til diagnosticering af brystkræft. En ROC-kurveanalyse afslørede, at vores model udviste en høj diagnostisk nøjagtighed med AUC 0,945, ”skriver han og konkluderer:

”Disse fund tyder på, at små RNA'er cirkulerende i serum tjener som potentielle biomarkører til en diagnosticering af brystkræft, hvilket gør det muligt at inkludere den molekylære bevægelse af kræftceller.”

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1101