Skip to main content

- først med nyheder om afdækning af sygdomme

Elektronísk tunge kan afsløre blærekræft tidligt

Smagen af urin kan afsløre blærekræft, så derfor forsøger spanske forskere nu at udvikle en elektronisk tunge for at kunne diagnoasticere sygdommen tidligere.

Læger diagnosticerer ca. halvdelen af ​​alle kræftformer i blæren, mens kræften stadig er in situ, mens sygdommen i ca. en ud af tre tilfælde allerede har spredt sig til andre dele af blæren. I de resterende tilfælde vil kræft have spredt sig til nærliggende væv eller lymfeknuder omkring blæren.

I øjeblikket er de mest almindelige måder til at påvise blærekræft cystoskopier og urincytologitest. De førstnævnte er dyre, invasive og er meget afhængige af, hvordan operatøren udfører dem, mens sidstnævnte ikke er særlig effektiv til at opdage kræft i dens tidlige stadier.

Derudover er cytologiprøver tilbøjelige til fejl, da de ikke er det bedste redskab til at fortælle forskellen mellem betændelse og malignitet.

Så i en søgen efter at finde en bedre måde at diagnosticere blærekræft, vil spansk-baserede forskere fra bl.a. det polytekniske universitet i Valencia (UPV) og Center for Biomedicinsk Research inden for bioingeniørarbejde, biomaterialer og nanomedicin i Madrid forsøge at udvikle en ikke-invasiv metode med smagssensorer.

Elektroniske tunger er en voltammetrisk enhed, der kan efterligne den menneskelige smagssans ved hjælp af mønsterinformationssoftware og sensorer, der kan detektere opløselige forbindelser.

Forskere bruger enheden til at analysere mad, vand, vin eller sprængstoffer, men de kan også bruge den til at teste prøver af biofluid til at opdage sygdomme.

Forskerne præsenterede anvendelsen af ​​elektroniske tunger til påvisning af blærekræft på XIII International Workshop on Sensors and Molecular Recognition i Valencia.

Ideen er baseret på tidligere undersøgelser, der har afsløret metaboliske forskelle i urinen hos mennesker, der har blærekræft.

Disse tidligere undersøgelser anvendte etablerede metabolomiske teknikker, såsom væskekromatografimassespektrometri og nuklear magnetisk resonansspektroskopi, for at se på de metaboliske profiler både før og efter operationen.

Forskerne mener, at brug af elektroniske tunger til test af disse urinprøver kan vise sig at være en billig og letanvendelig teknik til at opdage blærekræft i de tidligste stadier.

"De foreløbige resultater af denne undersøgelse indikerer med en 75 procent nøjagtighed, at [....] med en passende behandling af dataene kan foretage en ikke-invasiv diagnose ved overvågning af patienter med blærekræft," siger Carmen Martínez Bisbal, der er medforfatter på projektet.

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 2545