Skip to main content

- først med nyheder om afdækning af sygdomme

Nyeste model af operationsrobotter skal bruges til træning i Aalborg

En ny og topmoderne operationsrobot er flyttet ind på Aalborg Universitetshospital og skal bruges til træning på hospitalets træningscenter inden for robotkirurgi, som er nordens største.

Den spritnye Da Vinci Xi-robot er den mest avancerede af sin slags på markedet og vækker stor begejstring i Biomedicinsk Laboratorium. Aalborg Universitetshospital kan nemlig bryste sig at være det eneste europæiske hospital, der råder over en sådan topmoderne operationsrobot alene til træningsformål.

"Vi har fået den mest moderne fremtidssikrede operationsrobot, der findes! Vi føler os næsten som jagerpiloter, som får lov til at træne i et af de mest avancerede fly, der findes," siger robotansvarlig overlæge, Johan Poulsen.

Hospitalet råder allerede over én robot af samme slags på Syd, hvor den indgår i driften og bruges til at operere patienter. Men at få mulighed for at træne på en helt identisk model gør, at læger og sygeplejersker kan overføre erfaringerne direkte til klinikken.

"Robotkirurgi er om noget en teampræstation, hvor seks personer arbejder tæt sammen og skal have tingene til at fungere. Det kræver, at man er et sammentømret hold, hvor alle nøjagtigt kender deres rolle. Derfor er robotkurserne uundværlige, idet man både lærer teknikken og maskineriet at kende – men også lærer at indgå i det vigtige teamsamarbejde, fortæller Johan Poulsen.

Johan Poulsen har i stået i spidsen for at opbygge hospitalets træningscenter inden for robotkirurgi, som er nordens største. Og med indflytningen af den nye topmodel, er den position sikret i årene, der kommer.

Da producenten til hospitalets gamle operationsrobot sidste år ikke længere tilbød support, fordi robotten var forældet, stod hospitalet over for valg: Nemlig mellem at indstille robotkurserne eller opgradere maskineriet, så hospitalet kom helt i front. Og heldigvis valgte man det sidste, fortæller Johan Poulsen.

Når det nye hospital i Aalborg Øst står færdigt om nogle år, er det tanken, at robotten skal flytte med ud i et egentligt træningscenter, hvor forholdene bliver skræddersyet til robotkirurgi og kursusaktiviteterne kan øges yderligere.

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 2492