Skip to main content

- først med nyheder om afdækning af sygdomme

Cøliaki er markant underdiagnosticeret i Danmark

Forskning fra Bispebjerg og Frederiksberg hospital viser, at der er ti gange flere danskere med glutenintolerans (cøliaki), end de officielle tal i Landspatientregistret illustrerer.

Ifølge Line Lund Kårhus, postdoc-forsker ved Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse ved Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, betyder den mangelfulde diagnosticering af cøliaki, at mange danskere lever med en ubehandlet sygdom. Følgerne heraf kan være træthed, uoplagthed, diarre, oppustethed, vægttab, hovedpine og knoglesmerter. Ydermere øger ubehandlet cøliaki risikoen for at udvikle kræft med ca. 50 procent. Det gælder bl.a. livmoderkræft, brystkræft, kræft i mave-tarmområdet og hovedhalskræft. Endelig viser forskningen også, at ubehandlet cøliaki er associeret med en ca. 30 procent øget risiko for hjerte-karsygdomme. 

En ti gange øget forekomst

At cøliaki kan føre til alvorlig sygdom har Line Lund Kårhus dokumenteret sammen med blandt andre professor Allan Linneberg ved Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Bispebjerg Hospital i et studieder blev publiceret i det videnskabelige tidsskrift American Journal of Gastroenterology i juli måned i år.

”Vores studie tyder på, at det ikke er ufarligt at have udiagnosticeret cøliaki. Det er en alvorlig systemisk sygdom, der påvirker hele kroppen – og ikke kun tarmen. Vi ved, at mange i Danmark har udiagnosticeret cøliaki. Vi fandt ti gange så mange i vores studie sammenlignet med tal fra Landspatientregisteret, så vi ser kun toppen af isbjerget i klinikken," siger Line Lund Kårhus.

Hun fortsætter:

"Sygdommen diagnosticeres for voksne ved hjælp af en blodprøve, som måler niveauet af IgA transglutaminaseantistoffer. Er det forhøjet henvises patienten til en efterfølgende tarm-biopsi fra tolvfingertarmen. Hos børn, i nogle specifikke tilfælde, kan en blodprøve, som viser meget høje antistoffer være tilstrækkeligt til at stille en diagnose. Undersøgelserne skal udføres, mens patienten er på glutenholdig kost. Behandlingen er glutenfri diæt, for både børn og voksne.”

En svær sygdom at opdage

Cøliaki er en såkaldt autoimmun sygdom, hvor immunsystemet angriber kroppens eget væv. Hos mennesker med cøliaki producerer immunforsvaret antistoffer, der angriber slimhinden i tarmen, så den gradvis bliver nedbrudt, og ikke optager næringsstoffer optimalt. Men selv om behandlingen og diagnosticeringen er forholdsvis enkel, er sygdommen ikke altid let at opdage, siger Line Lund Kårhus. Hun henviser til svensk forskning, der fastslår, at patienter med cøliaki gennemsnitligt er seks til ti år om at få diagnosen.

”Vi har desværre ingen danske tal på forsinkelserne i diagnosen, men vi har ikke grund til at tro, at de svenske tal ikke kan overføres til Danmark. En del af de ikke diagnosticerede patienter, som vi fandt i vores studie havde vænnet sig til at leve med deres cøliaki, men de fik det klart bedre, da de skiftede til en glutenfri diæt. Vi vil gerne finde nogle metoder til, at flere kan blive udredt og diagnosticeret hurtigere. Jeg synes, at det er vigtigt, at vi bliver bedre til at hjælpe dem, som har gået med denne sygdom udiagnosticeret længe,” siger Line Lund Kårhus

Hun uddyber:

”Derfor er vi nu i gang med at finde ud af, hvordan vi bedre kan få diagnosticeret de mennesker, der har cøliaki. Vi kan jo af mange grunde ikke screene alle, så lige nu arbejder vi med at opstille indikatorer for, hvornår man skal screene, ligesom vi også ser på andre biomarkører, som måske kan understøtte diagnosticeringen i almen praksis.”

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1353