Skip to main content

- først med nyheder om afdækning af sygdomme

Stroke-skalaer i præhospitalet giver mere præcis diagnostik

Hollandske forskere har undersøgt nøjagtigheden af otte forskellige præhospitale stroke-skalaer. Tre af dem har vist sig at være særligt nøjagtige.

Overflytninger mellem hospitaler er en væsentlig årsag til forsinkelse af effektiv endovaskulær behandling – og derfor er præhospitale ’stroke- skalaer’ blevet foreslået som et værktøj til selektering af patienter med okklusion af de store kar, således, at man kan køre dem direkte til et trombose-center. Tid er nemlig en altafgørende faktor, når det handler om at opnå bedst mulig effekt af endovaskulær behandling hos personer med akut iskæmisk slagtilfælde – og derfor er en hurtig præhospital indsats og diagnostik særdeles vigtig.

De hollandske forskere har i PRESTO-studiet publiceret i The Lancet evalueret otte forskellige præhospitale ’stroke-skalaer’ hos 1039 patienter med en medianalder på 72 år, som i perioden 13.august 2018 til 2. september 2019 blev transporteret til forskellige hospitaler i Holland. 120 af dem (12 procent) blev diagnosticeret med aLVO. (Iskæmisk slagtilfælde med en proksimal intrakraniel okklusion af store kar), hvilket også var studiets primære endepunkt.

Paramedicinerne blev uddannet i at benytte en app til vurdering af patienterne ud fra følgende forskellige stroke-skalaer – RACE, LAMS, C-STAT, G-FAST, PAASS, CPSSE, CG-FAST og FAST-PLUS.

Resultatet af studiet var, at præhospitale ’stroke-skalaer’ diagnosticerer aLVO med acceptabel til god nøjagtighed. RACE, G-FAST og CG-FAST viste sig mest nøjagtige ud af de otte testede skalaer. De tre nærmer sig samme nøjagtighed som NIHSS-vurderingen (NIH Stroke Scale) i klinikken.

Yderligere studier er dog nødvendige for at undersøge og endeligt fastslå, om brugen af ​​de otte ’stroke-skalaer’ under transporten af patienten kan optimere resultaterne af behandlingen af akut iskæmisk slagtilfælde.

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1593