Skip to main content

- først med nyheder om afdækning af sygdomme

Kunstig intelligens kan afsløre symptomer hos skizofrenipatienters pårørende

Nære slægtninge til patienter med skizofreni har en højere risiko for også at få sygdommen, og kunstig intelligens kan bruges til afsløre symptomer hos de pårørende.

Det viser resultater fra University of Alberta i Canada, hvor forskere har taget endnu et skridt fremad i udviklingen af ​​et kunstigt intelligensværktøj til at forudsige skizofreni ved at analysere hjernescanninger.

I en undersøgelse, offentliggjort i tidsskriftet npj Skizophrenia, blev værktøjet brugt til at analysere funktionelle magnetiske resonansbilleder af 57 nære, raske slægtninge (søskende eller børn) til skizofrenipatienter. Det identificerede nøjagtigt de 14 personer, der scorede højest på en selvrapporteret skizotypisk personlighedstrækskala.

Skizofreni kan forårsage vrangforestillinger, hallucinationer, uorganiseret tale, problemer med tænkning og manglende motivation og behandles normalt med en kombination af stoffer, psykoterapi og hjernestimulering. Førsteleds slægtninge til patienter har op til 19 procent risiko for at udvikle skizofreni i løbet af deres levetid, mens risikoen for den generelle befolkning er på mindre end en procent.

"Vores evidensbaserede værktøj ser på den neurale signatur i hjernen med potentialet til at være mere nøjagtig end diagnose ved den subjektive vurdering af symptomer alene," siger hovedforfatter Sunil Kalmady Vasu, der er seniorspecialist i maskinlæring.

Kalmady Vasu bemærkede, at værktøjet er designet til at være et beslutningsstøtteværktøj og ikke erstatter en psykiaters diagnose. Han påpegede også, at selvom skizotypiske personlighedstræk kan få folk til at være mere sårbare over for psykose, er det ikke sikkert, at de vil udvikle skizofreni.

”Målet er, at værktøjet skal hjælpe med tidlig diagnose og til at studere sygdomsprocessen ved skizofreni og hjælpe med at identificere symptomklynger," siger Kalmady Vasu.

Værktøjet, kaldet EMPaSchiz, er tidligere blevet brugt til at forudsige en diagnose af skizofreni med 87 procents nøjagtighed ved at undersøge patientens hjernescanning. Det blev udviklet af et team af forskere fra University of Alberta og National Institute of Mental Health and Neurosciences i Indien.

Kalmady Vasu siger, at de næste trin i forskningen vil teste værktøjets nøjagtighed på ikke-familiære personer med skizotypiske træk og følge dem over tid for at finde ud af om de faktisk udvikler skizofreni senere i livet.

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1161