- først med nyheder om afdækning af sygdomme

3D mammografi opdager mange flere tumorer

3D mammografi eller brysttomosyntese opdager over 30 procent flere kræftformer sammenlignet med traditionel mammografi - og samtidig er størstedelen af de påviste tumorer invasiv kræft.

Det viser et stort svensk studie efter screening af 15.000 kvinder over en periode på fem år fra Lunds Universitet og Skåne Universitetshospital i Sverige, og resultaterne er nu offentliggjort i tidsskriftet Lancet Oncology.

"Med brysttomosyntese blev 34 procent flere kræfttumorer opdaget sammenlignet med den nuværende standard mammografiscreening. Samtidig kunne vi reducere brystets kompression under undersøgelsen, noget der kan få flere kvinder til at deltage i screening," forklarer Sophia Zackrisson, lektor ved Lunds Universitet og radiolog ved Skåne Universitetshospital (SUS).

"Vi måtte imidlertid tilbagekalde flere kvinder for yderligere undersøgelser i forhold til traditionel mammografi. Vi skulle bekræfte, at disse kvinder ikke havde kræft, da denne metode finder flere strukturer i brystet generelt. Så der var en øget tilbagekaldsrate."

Ved traditionel mammografiscreening bliver alt brystvæv taget i et enkelt billede. Brysttomosyntese er derimod tredimensionel og virker efter samme princip som det, der er kendt som tomografi. Dette betyder, at flere røntgenbilleder med lav dosis tages fra brystet fra forskellige vinkler, som rekonstrueres af en computer for at vise tynde lag af brystet. Med mere og forbedret billedinformation og mindre overlappende vævsstrukturer øges chancen for at detektere tumorer. Endvidere kan strålingsdosen sænkes under visse omstændigheder.

"Der er behov for at forbedre screening og brysttomosyntese er klart den mest hensigtsmæssige metode. Brysttomosyntese vil bive indført, det er bare et spørgsmål om hvornår og i hvilket omfang," siger Sophia Zackrisson.

Brysttomosyntese anvendes blandt andet på Skåne Universitetshospital for at undersøge mistænkt brystkræft. Forud for en mulig omfattende introduktion i det generelle brystkræftscreeningsprogram udfører forskergruppen nu en cost-benefit-undersøgelse.

Alle typer screening indebærer en risiko for overdiagnose, hvilket igen kan medføre unødvendige behandlinger. Forskergruppen vil derfor i samarbejde med deres europæiske kolleger foretage en metastudie, hvor de vil samle og analysere deres kollektive forskningsresultater.

Manglen på radiologer, der kan gennemgå det øgede billedmateriale, der genereres af 3D-scanningen, udgør en yderligere udfordring inden den rulles ud i stor skala. Metoden, der anvendes på Skåne Universitetshospital, kan dog være mere effektiv end dem, der tidligere blev undersøgt i internationale studier. I Skåne har man kun brugt 3D-metoden, mens andre studier har kombineret 3D med traditionel mammografiscreening.

"Vi har vist, at vi kan opnå det samme resultat med en enklere og måske endnu bedre metode," siger Sophia Zackrisson.

I fremtiden kan dele af billedvurderingen i forbindelse med bryst tomosyntese automatiseres ved hjælp af computere, men det vil tage tid. Der er i øjeblikket mangel på passende software, der er testet og klar til brug. Undersøgelser er i gang, herunder af Sophia Zackrisson's forskerhold.

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1785